Uutiset

22.3.2018

Valokuvaus perhetyössä - väline ”riisua naamiot ja hävittää muurit”

Voimauttava valokuvaus ja valokuvaterapia perhetyössä.

Kaisa on työskennellyt perheohjaajana Hyvinvointipalvelut Arjessan Oulun toimipisteellä reilun kahden vuoden ajan. Hän on aiemmin tehnyt pitkään töitä lastensuojelussa ja lastenpsykiatrian parissa. Vuonna 2010 Kaisa innostui valokuvauksesta, jonka jälkeen hän on käynyt voimauttavan valokuvaamisen ja valokuvaterapian opintoja. Tänä päivänä Kaisa käyttää yhtenä työvälineenä säännöllisesti työssään valokuvausta. Valokuvauksen täytyy tukea asiakasta ja sopia perhetyölle asetettuihin ammatillisiin tavoitteisiin.

Kuvattava pääsee itse määrittelemään, miten haluaa tulla kuvattavaksi. Valokuvaamisen avulla työntekijä-asiakas-suhteen roolit hälvenevät perheohjaajan mennessä valokuvattavan toiveen mukaisesti kuvaustilanteessa. Menetelmä toimii erityisen hyvin etenkin nuorten kanssa ja vuorovaikutuksen tukena vanhempien ja pienten lasten kanssa. 

IMG_5227

Nuorten kanssa työskentely liittyy usein itsetunnon tutkiskeluun ja identiteetin vahvistamiseen. Nuori itse päättää miten ja missä haluaa tulla kuvatuksi. Vanhemman ja pienten lasten kanssa puolestaan pyritään tekemään vuorovaikutusta näkyväksi arvokkaiden hetkien ikuistamisella, esimerkiksi perhekuvien muodossa. Valokuvaus antaa tukea vuorovaikutussuhteisiin, itsetuntemukseen ja minäkuvaan.

Kaisan mielestä parasta menetelmässä on, että se perustuu yhdessä olemiseen ja tekemiseen. Usein valokuvaaminen järjestetään luonnon keskellä, mikä mahdollistaa keskittymisen ja asiakkaiden paremman heittäytymisen tilanteisiin. Myös kuvien teettäminen ja niiden vieminen perheeseen on tärkeä osa prosessia. Valmis valokuva on erittäin hyvä tarttumapinta keskusteluille ja ihasteluille. Kaisa kokee, että valokuvien kautta on hedelmällistä tukea asiakasta. Se myös mahdollistaa syvemmän suhteen perheohjaajan ja asiakkaan välillä. Uusien puolien löytäminen itsestä, positiivinen kommentointi asiakkaasta ja hyvän huomaaminen perheessä tuottavat aina iloa jokaiselle osapuolelle!


Palaa otsikoihin