Aino, Lähiesimies

Aino_ohjaaja_800x800Ainolla on takana lähes 20 vuoden monipuolinen ura järjestöpuolen töissä. Hän on ollut mukana mielenkiintoisissa projektitöissä, kansainvälisten leirien ohjaajana ja perustamassa uutta ryhmäkotia alaikäisille, ilman huoltajaa Suomeen tulleille lapsille ja nuorille. Arjessan palvelukseen Ainon ajoi puhdas uteliaisuus. ”Pitkän järjestöuran jälkeen halusin nähdä jotain muuta ja löytää uralleni uusia haasteita. Askelmerkistä olin kuullut pelkkää hyvää ja hyvän maineen vuoksi hakeuduin sinne töihin.

Aino aloitti Askelmerkissä kaksi vuotta sitten. ”Silloin meitä oli Turussa kuusi perheohjaajaa, nyt meitä on jo lähes 20. On ollut hienoa seurata tiimin kasvua ja toiminnan kehittymistä.” Aino ehti toimia hetken perheohjaajana, mutta jo muutaman kuukauden jälkeen hänelle tarjottiin lähiesimiehen paikkaa. ”Otin sen vastaan kiitollisena.” Aino on aikaisemmin toiminut lastensuojelupuolella esimiestehtävissä useita vuosia ja siksi tämä siirtymä tuntui hyvin luonnolliselta.

Oman työn arvostus on Ainolle asia, joka saa hänet jaksamaan ja viihtymään työssä. Tiimissä on paljon osaamista, kokemusta ja mikä parasta; loistavia persoonia! Myös oman esimiehen kannustus vie Ainoa eteenpäin. ”Uskon, että työtekijöiden on helpompi lähestyä esimiestä, josta aistii aidon motivaation ja työn ilon. Tämä sama pätee tietenkin myös asiakkaisiin. Työn luonteen vuoksi kaikki päivät eivät ole hauskoja tai helppoja, mutta niin kauan kuin töihin on mukava tulla ja työyhteisössä muistetaan iloita pienistä ja isommista onnistumisen hetkistä, ei ole mitään hätää.” Aino kokee yhdeksi tärkeimmistä esimiehen tehtävistä sen, että hän voi olla mukana luomassa avointa ja reilua työyhteisöä, jossa työtekijät voivat keskittyä asiakastyöhön ja sen tekemiseen mahdollisimman hyvin.

Hetki, jolloin lastensuojelun työntekijät vierailevat asiakkaiden elämässä, on perheille erityisen herkkää aikaa. Kaiken kiireen keskellä ihmisiä kohdatessa täytyy pysähtyä ja kohdata jokainen yksilö aidosti. Perinteistä palautetta työstä saa vain harvoin, sitä täytyy osata lukea pienistä ja aidoista eteenpäin vievistä hetkistä, hymyistä ja yksittäisistä sanoista. Erään pitkän ja vähintäänkin haastavan työskentelyn päätteeksi eräs jälkihuoltonuori kirjoitti lappusen jossa luki: ”Kiitos kun uskoit muhun silloin kun kukaan muu ei uskonut ja pidit pystyssä. Nyt mä taidan pysyä jo ihan itse.” Nämä palautteet eivät unohdu koskaan!

Aino on koulutukseltaan sosiaalialan ohjaaja, auktorisoitu seksuaalineuvoja ja ART -vihanhallintaohjaaja. ”Syksyllä lähden kohti kriisityön erikoistumisopintoja.” Aino uskoo, että jokainen tiimin jäsen on omalla ammattitaidollaan rakentamassa yhteistä menestystarinaa. Laadukas työ poikii lisää työtä, hyviä yhteistyökumppaneita sekä mahdollisuuksia. ”Me kaikki teemme todella merkityksellistä työtä.” Aino arvostaa sitä, että jokaisella työntekijällä on mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan ja mahdollisuus vaikuttaa myös oman työnsä sisältöön. ”Erilaista osaamista ja työtapoja arvostetaan!