Teija, Sairaanhoitaja

”Koen, että tämä on vaativin työ, mitä olen koskaan tehnyt. Siksi viihdynkin täällä niin hyvin!” Vuorovaikutus ja arkiset askareet yhdessä nuorten kanssa, joilla on taustalla monenlaisia vaikeuksia ja sairauksia, on erityisen haasteellista. Luottamuksen syntyminen ja sen ansaitseminen vievät aikaa. Vaaditaan pitkäjänteisyyttä, sillä usein ongelmien takana olevat syyt tulevat esiin hyvin hitaasti. ”On etsittävä keinoja, millä nuori pääsee elämässään eteenpäin ja arvioitava sitä, millaisia askeleita nuoren vointi kantaa.


Teija on valmistunut sairaanhoitajaksi vuonna 2002, hänellä on myös lähihoitajan tutkinto. Sairaanhoitajaksi valmistumisen jälkeen Teija aloitti työt kotisairaanhoidossa ja vanhusten hoitotyössä, mutta huomasi pikkuhiljaa kaipaavansa jotain muuta. Teija hakeutui töihin täysin eri alalla, ja ajautui lopulta hieman sattumalta avustajaksi pienelle esikoululaiselle. ”Silloin huomasin, että viihdyn hyvin lasten kanssa ja aloin aktiivisesti etsiä sairaanhoitajalle sopivia työpaikkoja lasten tai nuorten parista.

Teija otti itse yhteyttä Nuorisopsykiatriseen asumiskoti Puroon ja jo muutaman päivän päästä hän oli tekemässä ensimmäistä vuoroa siellä. ”Jotain loksahti heti! Tiesin, että tässä työssä viihtyisin.” Nykyisessä työssään vastaanottoyksikössä Teija on työskennellyt noin puolitoista vuotta. ”Pidän yksikön nopeatempoisuudesta ja siitä, ettei yksikään päivä ole samanlainen.” Teija työskentelee yksikössä ohjaajana, mutta katselee yksikön arkea sairaanhoitajan silmin. Hän tarkkailee nuorten vointia, lääkkeiden vaikuttavuutta sekä vastaa omalta osaltaan käytännön lääkehoidosta tiiviissä yhteistyössä muiden sairaanhoitajien ja lääkärin kanssa.

Teija nauttii nuorten kanssa työskentelystä, se on paitsi palkitsevaa niin myös raskasta. Työ tarjoaa jatkuvaa itsensä haastamista ja palaute tulee hyvin nopeasti. ”Nuoret kyllä tietävät tekeekö työtä sydämellä. Kohtaamiset ja aito vuorovaikutus nuorten kanssa on ehdottomasti parasta työssäni.” Välillä työ on hyvinkin raskasta, niin henkisesti kuin fyysisestikin. ”Se on osa tätä työtä. Haluan nähdä tulevaisuudessakin työni haasteellisena ja vaihtelevana.” Teija opiskelee parhaillaan täydennyskoulutuksena Neuropsykiatrista valmennusta ja pyrkii jakamaan Nepsy -koulutuksesta saamiaan oppeja myös muille työyhteisön jäsenille.

Sairaanhoitajalle työ tarjoaa päivittäin uutta opittavaa, Teijan mielestä haasteet työssä vievät vain eteenpäin. Kun työ on joustavaa, ideoinnille on tilaa ja myös ideoiden toteuttamiseen on mahdollisuus yhdessä työyhteisön ja nuorten kanssa, ei töissä ole koskaan tylsää. ”Välillä keskustellaan lääkityksestä ja välillä mennään paistamaan makkaraa. Siihen väliin mahtuu kaikenlaista. Olen hyvin tyytyväinen työhöni!